Re-enactment

Onze historische vereniging laat vervlogen tijden herleven. Als reizende kruisvaarders uit de periode 1248-1259 zijn we gedurende het hele jaar te vinden op allerhande middeleeuwse evenementen, musea en scholen. Met militair vertoon en wapengekletter, religieuze vroomheid en kennis van de 13e eeuwse medische kunsten laten we zien hoe het leven van de kruisvaarders er in vroegere tijden uit zag.

20210627-LOP_1283foto: Duncan van der Velden (LOTP Photography)

Binnen de Orde is er uiteraard veel aandacht voor het militaire aspect. Onder leiding van de Bailli (commandant) en de Signifer (tweede in rang) wordt het leven van de ridders en sergeanten binnen de orde uitgebeeld. We laten zien hoe de manschappen als een eenheid marcheren, bewegen en vechten tegen infanterie en cavalerie. En wordt er uitgebreid gedemonstreerd en uitgelegd hoe de verschillende wapens en uitrustingsstukken van de kruisridders gebruikt werden.

dames 3foto: Davey Anthony

Maar de Orde bestond niet alleen uit militairen. Er waren natuurlijk ook broeders en zusters die zich hadden toegelegd op diverse ambachten om alle activiteiten van de Orde draaiende te houden. Zo hebben we binnen onze vereniging onder andere een chirurgijn, een priester, een schrijver, een houtbewerker en een wapenmeester. Ook de keukenploeg laat ieder kampement weer zien hoe in de 13e eeuw de meest smakelijke gerechten op tafel werden gezet.

ambacht 4foto: Gaston Jamin